Veel gestelde vragen

Wat moet ik hebben/doen om op Planeet GroenLinks te komen?

Je moet een weblog hebben, die bovendien is voorzien van een RSS-feed. De hieronder genoemde weblogdiensten hebben dat, dus zelfs als je niet weet wat een RSS feed is kan je je weblog van die sites doorgeven, dan komt het allemaal goed. Bedenk wel: de Planeet is alleen een verzamelaar van weblogberichten - niemand blogt op de Planeet zelf. Je moet uiteraard lid zijn van GroenLinks of een hele sterke affiniteit hebben met GroenLinks. Qua inhoud is er geen strenge redactie, zie "Moet mijn weblog over politiek gaan?".

Werkt het ook met Hyves?

Ja, dat werkt. Onderaan je profiel zie je de links naar je verschillende hyves-feeds. Voor je blog is de url: http://www.hyves-feeds.nl/rss/hyver/[hyves gebruikersnaam]/blog/.

Werkt het ook met groenlinks.nl?

Ja, via "XML publicatie". Technisch is het meestal geen probleem, maar het is wel makkelijker om een hier genoemde weblogdienst te gebruiken, die werken beter dan het Content Managing System van de GroenLinks website.

Ik heb geen feed. Wat nu?

Praat met degene die je website in elkaar heeft gezet. Of ga een van de op deze pagina genoemde weblogdiensten gebruiken, deze werken allemaal perfect samen met Planeet GroenLinks.

Ik heb een blog. En nu?

De basis van bloggen is: schrijf dingen die andere mensen interessant vinden, en om het makkelijk te maken kan je het beste aansluiten bij jezelf. Ontwikkel je eigen stijl.
David Rietveld heeft een serie artikelen geschreven over effectief bloggen, waardoor de GroenLinkse blogs meer invloed kunnen uitoefenen:

Moet mijn weblog over politiek gaan?

Je weblog hoeft niet (alleen) over politiek te gaan - wat GroenLinksers persoonlijk bezighoudt is net zo belangrijk! De enige voorwaarde is dat het weblog vooral uit eigen materiaal bestaat en "persoonlijk" is, dus geen gereproduceerd algemeen nieuws of knipselkranten maar eigen teksten, of nieuws voorzien van eigen commentaar. Sommige webloggers op de planeet hebben het vooral over persoonlijke zaken, anderen vooral over hun politieke activiteiten - de mix maakt het juist leuk.

Ik ben toegevoegd maar mijn berichten komen niet op de planeet!

Dit gebeurt nog wel eens bij niet-standaard feeds. Om lege of vervormde berichten te voorkomen komt een bericht alleen op de Planeet als (1) de url naar het bericht uniek is voor die feed en (2) er ook echt een bericht is om weer te geven (in RSS feeds: <description>). Als de feed niet valideert kan het ook misgaan, dit kan je testen op Feedvalidator.org.

Ik wil buttons, links, en de hele reut op mijn website!

Je kan de ZinOmTeBloggenButton installeren, en links naar alle bloggers plaatsen met de volgende code:

<script type="text/javascript" src="http://planeetgroenlinks.nl/planeetlinks.js.php"></script>
<noscript><a href="http://planeetgroenlinks.nl/">GroenLinkse bloggers</a></noscript>

Ik erger me aan persoon X met te lange/korte/oninteressante/etc blogs

Sterkte. Op de Planeet komen alle GroenLinkse feeds, zonder aanziens des persoons, en zoals ze worden aangeboden, op de voorpagina. De dag/week pagina's tonen wel alleen een ultrakorte samenvatting. Filteren op tags is nu al mogelijk, later komen er meer eigen filterregels zodat je min of meer je eigen planeet kan samenstellen. Tot die tijd: lees wat je leuk vindt, lees niet wat je niet leuk vindt.

Hoe maak je nou zoiets?

In den beginne ging dat met PlanetPlanet, sinds kort met SimplePie om de feeds binnen te halen en daaromheen scripts om het aangenaam te presenteren. Mogelijk komt de code tzt beschikbaar ter download, sowieso valt daar altijd over te mailen. Je moet er ook enige uren per maand in willen steken.

De planeet is echt supertraag!!?!

Dat kan soms gebeuren. 150 feeds bijhouden kost nu eenmaal even tijd. In principe worden gegevens altijd een tijdje vastgehouden (gecached), zodat de Planeet meestal snel laadt.

Wat is twitter?

Twitter is het makkelijkst te omschrijven als een mini-weblog. In 140 karakters kan je met de wereld delen waar je bent, wat je aan het doen bent, vragen stellen en reageren op elkaar. Dat kan via je computer, maar ook per SMS of mobiel internet.

Ik heb Twitter, wat nu?

Je kan je eigen twitterpagina pimpen in de GL-huisstijl in 10 makkelijke stappen, je avatar kan vergroenlinksen met een Twibbon en je bij de GroenLinks Twibe aanmelden. En verder twitteren en onderstaande GroenLinksers toevoegen als vrienden. Zet GroenLinks in je bio om in de GroenLinkse Twittergids te komen.

Weblogdiensten

Nog geen eigen weblog? Met onderstaande (gratis) weblogdiensten kan je snel en makkelijk aan het webloggen! Bovendien zijn deze diensten het meest geschikt om op te Planeet te gebruiken.

Eigen weblog maken

Deze zijn voor de gevorderden, die geen standaarddienst willen gebruiken maar op een eigen server of bij een host hun eigen weblogsoftware willen draaien.